Norra Reals Elevkår

Operation Dagsverke!!!!!!!!!!

Kategori: Allmänt

Jag och Axel, alltså traditionsgeneralerna i styrelsen, har haft en fullspeckad helg!!! Det hela började i fredags eftermiddag och sen dess har det hållt på heeeela helgen ända tills idag klockan tre. Det har varit sena kvällar och tidiga mornar!
Vad är det jag snackar om undrar ni säkert. Jo, det är så att vi har varit på Operation Dagsverkes nationella konferens. Det har varit som ett årsmöte för Operation Dagsverke (i folkmun även kallat OD) samt massa intressanta föreläsningar och workshops.

För er som inte har full koll på vad Operation Dagsverke är kan jag rekomendera deras eminenta hemsida http://www.operationdagsverke.se. Men lite kort sammanfattat är det en supercool grej som startades för nästan 50 år sen, så det är säkert något som även era föräldrar har hört talas om och själva genomfört när de gick i skolan! Operation Dagsverkes mening är att elever i Sverige hjälper elever i utsatta länder. Vi jobbar för en rättvisare värld där alla har möjlighet till utbildning. Vägen dit är dock väldigt lång, och det finns mycket att göra.

I år går pengarna till krigsdrabbade ungdomar i Afghanistan. Som ni säkert vet har Afghanistan varit krigsdrabbat väldigt länge och de som drabbas värst är barnen. Det är många som blir barnsoldater, men även andra drabbas bland annat genom att familjemedlemmar dör. Ifall fler skulle få möjlighet att gå i skolan, skulle antalet barnsoldater minska. Bristen på utbildning är stor, och det är utbildning som kommer att leda till att det blir en bättre situation i landet. Därför är det jätteviktigt att det kommer utomstående hjälp för att förbättra skolan i landet.

Nog snackat om själva projektet, läs gärna mer på OD:s hemsida om ni är intresserade. Jag ska berätta mer om vad helgen gick ut på!
Det var OD-aktiva från hela landet som hade samlats, det var jättekul att lära känna andra människor som engegerar sig i samma projekt. Man blev jättepeppad till att driva kampanjen och göra den till den bästa någonsin!
På fredagen var det bland annat en föreläsning av Barnombudsmannen Fredrik Malmgren. Han berättade massa intressanta saker om barns rättigheter. Det är så sjukt att vuxna hela tiden fattar massor av beslut som rör barn, men nästan aldrig frågar vad barnen tycker om saken.
Mötet öppnades på fredagskvällen och det formella såsom val av mötespresidium och fastställande av dagordning avklarades. Jag och Axel blev valda till justerare och rösträknare!
Middagen var sjukt god! Konferensen hölls nämligen på Globala Gymnasiet och ni har säkert hört talas om deras skolmat! UNDERBAR! Helt vegetarisk och 80% ekologisk! TJOHO! :D

Nä, nu blev jag hungrig, och det här inlägget börjar bli för långt och ni börjar kanske bli uttråkade. Jag sticker ner och käkar och fortsätter senare med att berätta om allt intressant som hände under helgen!

/Linn

Kommentarer


Kommentera inlägget här: