Norra Reals Elevkår

Fotot!

Kategori: Allmänt

Vår Generation

Kategori: Allmänt

Hej allihopa! Härligt att vi fick se så många i aulan iförrgår under Vår Generation. Själv tyckte jag att det var grymt! Vad tyckte ni? Min favoritdel var våfflorna.. Cred till er som stod och slet med dem, de var underbart goda! Även ett STORT tack till Sasja Beslik (visst var han ganska snygg?) och också till Philip Kapper som anordnade allt detta, du är bäst Kapfro!!

Här är lite bilder som togs under föreläsningen:
(Klicka på dem för att se dem i ett större format)

        Vår egna fotograf Patrick Lönnberg var också där och tog ännu finare bilder så om du har lust att se dem klicka här. Lösenord: generation


Trevlig helg folks!
 

Snygg-Sasja i aulan imorgon!

Kategori: Allmänt

Ni har väl inte glömt Vår Generation som är imorgon? Här är i alla fall en liten påminnelse: Sasja Beslik kommer att hålla en föreläsning följt av debatt kring ämnena miljö, mänskliga rättigheter och etik och moral. Efter debatten kommer det att visas en väldigt samhällskritisk film. Allt detta går under namnet Vår Generation och kommer att äga rum imorgon torsdag (26/3) i aulan från klockan 13.20 och framåt. Så kom dit för att mysa, fika, debattera och kolla på en grym film!
Sajsa Beslik jobbar aktivt inom mijöpolitiken och är ansedd som en av Sveriges bästa föreläsare. Det kan ni ju inte missa?! Dessutom är han väldigt snygg!

See you in the aula som jag brukar säga.
xoxo

Mötesprotokoll 24/3

Kategori: Allmänt

Dagordning:

Mötet öppnas

1. Val av mötesordförande, sektreterare samt justerare
2. Årets lärare
3. Fejdenlistor
4. Fotot på hemsidan
5. Vattenkokare?
6. Projektor
7. Tatueringar
8. Vår Generation
9. Ludvigs och Philips utbildning
10. Väggklocka till kårrummet
11. Övrigt

1. August valdes till ordförande, Aseel till sekreterare och Alexandra till justerare.

2. Aseel pratar om "årets lärare" och tycker att lärare ska nomineras av elever och att utifrån det får man rösta på den lärare man tycker borde vinna. Alla tycker att detta är en bra idé men bestämmer att prata om det längre fram eftersom det är lång tid kvar.

3. Någon måste kopiera fejdenlistorna så att vi vet vilka som har skrivit upp sig. Mona får ansvaret att göra det.
Någon har sett en fejdenlista vid montrarna som inte ska vara där. Eftersom mona ska dit efter mötet så ska hon ta bort den.

4. Varför är den gamla styrelsebilden kvar på Norra Reals hemsida? Linn ska prata med Patrick om det.
Snart ska även våra portärttbilder upp i montern. Ner med dem gamla och upp med dem nya!

5. Ingen har hittat en vattenkokare hemma. Det diskuteras om vi ska köpa en från blocket möjligtvis.

6. Philip har fixat spronsring av Carl Lamm och vi kommer att få en projektor till mobbade matsalen. Woho!!

7. August tog upp en idé om vattentatueringar till läroverksfejden, support-tatueringar! Tydligen kan man bestämma själv hur dem ska se ut. August ska kolla upp priser och så.

8. Philip vill att fler ska bli taggade till Vår Generation som är nu på torsdag (26/3).

9. Philip berättar om ledarksapsutbildningen han och Ludvig var på i helgen. Den var tydligen grym.

10. Tydligen har rektor sagt att vi ska få en klocka. August tar på sig ansvaret att införskaffa en.

11. Philip brainstormar:
- Högtalare vid hästarna, minskar förhoppningsvis stress. En timme varje vecka åtminstone.
- En kalender för styrelsen, både en digital och en i kårrummet.
-  Frukost i matsalen. August släppte idén om att man skulle kunna äta utomhus. Eftersom vi får nya matleverantörer nästa år kan vi nämna frukosten och utomhus-matsalen. För frukosten kan ju varje elev betala en liten peng (valfritt alltså)
- 5 minuters massagetid på skolan. Där alla i klassen masserar varandra.
- Enkät på fronter angående föreningar. Fler enkäter på fronter, så att man kan vet var folk tycker om elevkårsstyrelsen.
- En idé-bok till kårrummet! Alexandra tycker att detta är en utmärkt idé!!

Mötet avslutas

Ny vecka och nytt möte!

Kategori: Allmänt

Hello lovers. Grymt att man fick se så många ansikten idag i aulan på infomötet. Nu vet ni vad som gäller så det är bara att anmäla sig vid montrarna på vägen ner till matsalen. Games on! Kolla på fejden-filmen i det tidigare inlägget.
Det är nu en ny vecka och då ska vi såklart ha ett nytt möte. Som vanligt är du hjärtligt välkommen. Kårrummet imorgon (tisdag) klockan 14.45. Puss!

Läroveksfeeejden

Kategori: Allmänt

Vad är läroverksfejden?

Kategori: Allmänt

Ni som inte kan svara på den frågan, kom till aulan imorgon (måndag) klockan 11.15 så kommer ni att få det förklarat. Om ni har lektion då kom klockan 12.00 istället för då kommer det nämligen vara ett till infomöte! Grymt va? Så om ni har några frågor eller så kommer ni att få de besvarade. See you in the aula!

Mötesprotokoll 17/3

Kategori: Allmänt

DAGORDNING

- Saga - studentmössor

Saga informerar om att de har blivit kontaktade av talesman för ABC-gruppen, för att de ska förnya kontraktet för 2010. Kontraktet innebär att ABC-grupperna får komma till skolan och sälja deras mössor men att man inte måste köpa mössorna från just dem. Saga-ordförande talar för ABC-gruppen efter att han närvarat vid flera möten.
Saga och styrelsen bestämmer sig för att rösta och majoriteten röstade för att skriva kontrakt med ABC-gruppen då de kände att det var det bästa alternativet.

- Kårkort

Kenneth besökte mötet och informerade om att kårkort till alla styrelsemedlemmar kommer att fixas inom kort så att vi kan ha tillgång till kårrummet.

- Bloggen

Caroline har kollat upp priserna  mellan olika företags-email till varje person som vi kan använda, för att få kontakt med sponsorer på lättare sätt.  Det finns även email-funktioner där vi kan hålla en gemensam kalender, så eventen blir mer tydliga för alla.

- Sponsring

Sponsring av datorer. Philip ska söka sponsring hos Mac.


- Föreningskvitto


Alexandra ger förslag på att ändra systemet för föreningsdokumentation. Vi vill förenkla föreningsprocessen så fler föreningar skapas. Men ändå ha ett bra system så vi kan hålla koll på vilka som har en förening.
Vi bestämmer att vi ska ha utveckla en typ av föreneningskvitto, där föreningarna dokumenteras, så både föreningen och styrlesen har ett exemplar.

- Nästa möte (regelbunden mötestid)

Tisdagar regelbunden mötestid, 14:45 varje vecka. Utöver det har vi möten  torsdagarna v.14,17, 19 klockan 11:30.
VÅRA MÖTEN ÄR ÖPPNA FÖR ALLA SKOLANS ELEVER

- Fejden
 
På måndag 23/3 kommer det informeras om Läroverksfejden. Det känns nämligen som att det finns många elever på skolan som inte har någon aning om vad det är. Så kom till aulan på måndag klockan 12.00 så får du veta mer!!

- Övrigt

Kaffe i kårrummet? Vattenkokare? Vi kom överrens om att alla ska leta hemma efter vattenkokare då vi känner att det behövs.
Mötet avslutas.

Nu kanske du undrar varför jag gjorde sådär..

Kategori: Allmänt

... jag ville bara uppmärksamma dig om att det är kårmöte imorgon! Jag hoppas att alla är medvetna om att alla våra möten är öppna och att vem som helst får delta? Så titta gärna förbi imorgon! Var? Kårrummet. När? Klockan 11.20. Hur? Kårat spårat.

Puss!

Vattna där det växer

Kategori: Allmänt

Tjenamors här är jag igen och tänkte fortsätta berätta om den inspirerande konferensen jag och Axel var på!
På lördagen började vi 8.45 (gissa om vi var trötta!) och en kille som heter Valdemar och sitter med i styrgruppen berättade om vad Operation Dagsverke har gjort tidigare! Sen fick vi se årets kampanjfilm som hade filmats när två personer från OD åkte ner till Afghanistan för att se hur det verkligen var där nere. FIlmen var verkligen gripande, och ni på Norra kommer få se den någon gång senare när jag har fixat ett infomöte om OD.

Vi lyssnade på en föreläsare som heter Stefan de Vylder, han snackade om jätteintressanta saker om utveckling, och sa en sak som är värd att citera: "Vattna där det växer". Med det menade han att man bör ge bistånd till ställen där lokalbefolkningen har börjat att förändra något eller har en stark vilja att förändra. Om man vattnar där det inte växer än är det osäkert om det nånsin växer någonsin.

Efter det var det workshops! Det fanns sex stycken, och man fick gå på två var så sammanlagt gick jag och Axel på fyra stycken. Jag var dels på en som handlade om skillnaden mellan barn- och ungdomspespekktiv och barn och ungdomars perspektiv. Det är jätteviktigt tycker jag. Många vuxna tror att de ser saker ur barn- och ungdomsperspektiv fast de inte har frågat barn och unga vad de tycker. Vi snackade mycket om barnkonventionen också, det är faktiskt alla länder i världen som har skrivit under den förutom USA och Somalia. Ändå följs den inte alltid till fullo.

Den andra workshopen jag var på handlade om ungas roll och globala utmaningar. Det är faktiskt sjukt viktigt att vi unga engegerar oss och sätter lite press på politiker. Bara för att vi inte har rösträtt betyder det inte att vi inte kan påverka! Vi fick även veta hur svårt det kan vara att uttrycka sin åsikt i andra länder, exempelvis Burma. Det är riktigt läskigt hur korrupt regeringen är där.

Sen hade vi lite diskussioner om lite allt möjligt! :D På eftermiddagen efter en gaaalet god lunch och gaaaalet god blåbärspaj återupptogs mötet. Bland annat presenterade valberedningen sitt förslag om ny styrgrupp och det behövdes en sluten omröstning om ordförandeskapet, så jag och Axel fick räkna röster! :) Vi var jätteduktiga!

Idag ägnades den mesta delen av tiden till att välja nytt projekt till 2010. Det var två förslag det stod emellan: Röda Korset som ville utbilda befolkningen och sprida kunskap om HIV i Malawi och Plan som ville ändra folks inställning till bortgiftning av flickor i södra Sudan. Båda organisationerna var där och berättade om sina projekt och sen var det livlig frågestund och diskussion. Det var riktigt jämt, och sen var det omröstning. Jag och Axel var rösträknare igen och fick reda på resultatet först av alla i hela världen. Ganska så coolt faktiskt! Man kände sig fett viktig! De som vann var Plan! Så nästa projektland blir alltså Sudan! Jag hade hellre sett Malawi som vinnare, men man kan ju inte få allt man vill här i världen.

Avslutningstalet hölls av Jan Eliasson, jag hoppas att ni vet vem det är eller i alla fall har hört talas lite om honom. Han är en kille som har jobbat massa med FN och har fredsmäklat i bland annat Sudan. Sjukt cool snubbe! Man blev jättepeppad av det han sa och jag kände verkligen hur jag ville jobba galet mycket med Operation Dagsverke, för jag vet att vi på Norra kan samla in jättemycket pengar till det här!!
 
Jan Eliasson talar

Sen var det sorgligt nog slut på det hela! Kommer sakna massa människor som vi lärt känna, men jag hoppas att jag kan komma på Nationella konferensen nästa år igen!


Avslutningsvis en gruppbild

Operation Dagsverke!!!!!!!!!!

Kategori: Allmänt

Jag och Axel, alltså traditionsgeneralerna i styrelsen, har haft en fullspeckad helg!!! Det hela började i fredags eftermiddag och sen dess har det hållt på heeeela helgen ända tills idag klockan tre. Det har varit sena kvällar och tidiga mornar!
Vad är det jag snackar om undrar ni säkert. Jo, det är så att vi har varit på Operation Dagsverkes nationella konferens. Det har varit som ett årsmöte för Operation Dagsverke (i folkmun även kallat OD) samt massa intressanta föreläsningar och workshops.

För er som inte har full koll på vad Operation Dagsverke är kan jag rekomendera deras eminenta hemsida http://www.operationdagsverke.se. Men lite kort sammanfattat är det en supercool grej som startades för nästan 50 år sen, så det är säkert något som även era föräldrar har hört talas om och själva genomfört när de gick i skolan! Operation Dagsverkes mening är att elever i Sverige hjälper elever i utsatta länder. Vi jobbar för en rättvisare värld där alla har möjlighet till utbildning. Vägen dit är dock väldigt lång, och det finns mycket att göra.

I år går pengarna till krigsdrabbade ungdomar i Afghanistan. Som ni säkert vet har Afghanistan varit krigsdrabbat väldigt länge och de som drabbas värst är barnen. Det är många som blir barnsoldater, men även andra drabbas bland annat genom att familjemedlemmar dör. Ifall fler skulle få möjlighet att gå i skolan, skulle antalet barnsoldater minska. Bristen på utbildning är stor, och det är utbildning som kommer att leda till att det blir en bättre situation i landet. Därför är det jätteviktigt att det kommer utomstående hjälp för att förbättra skolan i landet.

Nog snackat om själva projektet, läs gärna mer på OD:s hemsida om ni är intresserade. Jag ska berätta mer om vad helgen gick ut på!
Det var OD-aktiva från hela landet som hade samlats, det var jättekul att lära känna andra människor som engegerar sig i samma projekt. Man blev jättepeppad till att driva kampanjen och göra den till den bästa någonsin!
På fredagen var det bland annat en föreläsning av Barnombudsmannen Fredrik Malmgren. Han berättade massa intressanta saker om barns rättigheter. Det är så sjukt att vuxna hela tiden fattar massor av beslut som rör barn, men nästan aldrig frågar vad barnen tycker om saken.
Mötet öppnades på fredagskvällen och det formella såsom val av mötespresidium och fastställande av dagordning avklarades. Jag och Axel blev valda till justerare och rösträknare!
Middagen var sjukt god! Konferensen hölls nämligen på Globala Gymnasiet och ni har säkert hört talas om deras skolmat! UNDERBAR! Helt vegetarisk och 80% ekologisk! TJOHO! :D

Nä, nu blev jag hungrig, och det här inlägget börjar bli för långt och ni börjar kanske bli uttråkade. Jag sticker ner och käkar och fortsätter senare med att berätta om allt intressant som hände under helgen!

/Linn

Styrelsen får ansikten

Kategori: Allmänt

Hallå alla kårmedlemmar och alla andra som läser!
Vi i Norra Reals Elevkårs Styrelse har bestämt oss för att skaffa en blogg för att ni kårare ska kunna få lite bättre koll på vad det är vi egentligen håller på med! Grymt va?!
Idén kom från Freja Willborg som skrev en utmärkt dikt i skoltidningens senaste nummer som fick oss i styrelsen att känna oss lite dåliga eftersom vi brytit mot våra stadgar. Men nu ska vi ändra på det!!!!!!!!!

Vi tänkte att vi ni kanske inte har sån bra koll på oss i styrelsen än, eftersom vi fortfarande är ganska nyvalda, så jag tänkte ta en kort presentation av oss alla.

Ordförande är Ludvig Stålberg från SK2. Han var lillispappa förra året och är även med i Friends. Han har även hand om Läroverksfejden som kommer äga rum i vår. Han var så snäll att han lånade ut sin lägenhet till styrelsens teambuilding-middag som vi hade förra helgen.

August Almqvist Jansson är vår vice orförande som ska stötta Ludvig när han inte räcker till. Han går i NF1.


Generalsekreteraren som har koll på våra papper och pengar är Aseel Al-Mashadi som är styrelsens största kändis efter en intervju i Svenska Dagbladet där hon hamnade på framsidan!!! Hon hade samma post i förra årets styrelse och går i S2B! Hon är dessutom Friendsrepresentant.
Läs artikeln här: http://www.e24.se/kvinna/karriar/artikel_1153683.e24


Vår verksamhetsutvecklare är Philip Kapper och honom känner ni igen både från gamla styrelsen där han var vice ordförande samt från Friends. Han går i NF2.


PR-ansvarig är Caroline Witasp. NN1B är klassen hon kommer ifrån!


Traditionsgeneraler har vi två stycken. Jag är en av dem, jag heter Linn Andersson och går i NM1. Jag har främst ansvar för Operation Dagsverke.Axel Walin heter den andra traditionsgeneralen, han går i S2B tillsammans med Assel och han har ansvar för Fejden.


En annan post som också har två representanter är föreningssamordnare. De har hand om alla föreningar på skolan så om du vill starta en egen förening ska du haffa tag i någon av dessa personer.
Alexandra Jansson Moreno som går i NF2 tillsammans med Philip är en av föreningssamordnarna.

Den andra föreningssamordnaren är Fredrika Cassel, och hon går i min klass. Hon är också Friendsrepresentant!


Sist men inte minst kommer lillisföräldrarna. Lillismamman Mona har varit sjuk och jag har inte hunnit ta någon bild på henne, men det kommer senare. Hon går i alla fall i SK2 och var lillismamma även förra året!
Lillispappan heter Kristoffer Benne och går i NN1A.

Det var den lilla presentationen av styrelsemedlemmarna! Nu ska bloggen användas aktivt och det kommer bli grymt!

Ordförande har ordet

Kategori: Allmänt

En dikt till dig Freja,
Vi har all respekt för det du vill säga,
Vi önskar att alla medlemmar var lika engagerade som du,
Men så är inte läget nu,
Därför har protokoll inte varit intressant,
Dem flesta har tyckt det har varit irrelevant
Men äntligen är tiden inne,
Det är en nya era för både kropp och sinne
Med detta välkomst tal
Vill jag välkomna dig och alla till elevkårens heliga Graal

Välkommen!